Spausdinti [PDF]

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

2012/05/29

Kiniški makaronai su tunu ir daržovėmis

  • 1 skardinė konservuoto tuno,
  • Kiniškų makaronų,
  • 4-5 svogūno laiškai,
  • Šaldytų daržovių mišinys (žirneliai, kukurūzai, morkytės),
  • Po 2 v.š. majonezo ir grietinės,
  • Pora šlakelių sojos padažo,
  • 1-2 skiltelės česnako,
  • Truputis augalinio aliejaus,
  • Druska ir pipirai pagal skonį.


Pirmiausia išvirti šaldytas daržoves pasūdytame vandenyje. Nusunkti ir atidėti į šalį.

Įkaitinti keptuvę su aliejumi ir jame apkepti smulkintą česnaką, dėti smulkintus svogūno laiškus ir viską išmaišius šiek tiek pakepti. 

Dėti tuną, įpilti porą šlakelių sojos padažo ir suberti prieskonius. Ttuomet virtų daržovių laikas. Viską gerai išmaišyti. Įkrėsti po porą šaukštų majonezo ir grietinės. Viską pakepinus dar kokias 5 minutes, nukelti nuo ugnies.

Išvirti makaronus ir juos nusunkti. 

Į lėkštės vidurį dėti makaronų, ant jų - tuno ir daržovių mišinį. Skanaus!




Linkėjimai, Krista.

Apelsinų žiedų vanduo


Apelsinų žiedų vanduo (tariamama' el zhar arba tiesiog zhar) yra esminis priedas Maroko ir Artimųjų Rytų kraštų virtuvės patiekaluose. 

Vanduo yra distiliuojamas. Naudojami grūsti apelsinų žiedai. Taip gaunamas saldžiai kvepiantis, aromatingas skystis, turintis apelsinų žiedų eterinių aliejų, priduodantis patiekalui nepakartojamo citrusinio kvapo, tuo pačiu pagerindamas jo skonį.

Dažnai naudojamas daugumoje avienos patiekalų, desertuose, gaminant baklavą ir yra idealus priedas vaisiams. 

Tai jau skonio reikalas, kiek įlašinsite į gaminamą patiekalą ar desertą. 



Linkėjimai, Krista.

P.S. Vėliau pateiksiu receptą, kaip galima pasigaminti apelsinų žiedų vandenį namuose.

Marokietiška. KA'AK - Sausainukai su sezamo, pankolio ir anyžiaus sėklomis


Šiems sausainukams pagaminti tereikės pusvalandžio.
  • 250 gr miltų,
  • 100 gr cukraus,
  • 30 gr sezamo sėklyčių,
  • 1 a.š. pankolio sėklų,
  • 1 a.š. maltų anyžiaus sėklų,
  • 1 a.š. sausų mielių,
  • 1 a.š. kepimo miltelių,
  • 1 v.š. apelsinų žiedų vandens,
  • 1 kiaušinis,
  • 80 ml augalinio aliejaus,
  • Žiūpsnelis druskos,
  • 1 kiaušinis sausainukams aptepti.

Pasiruošimo darbai:
Pirmiausia reikia aktyvuoti mieles: sumaišyti 1 a.š  sausų mielių su trupučiu cukraus ir šiltu vandeniu. Leisti mišiniui pastovėti bent 20 minučių prieš naudojant.

Kad sausainukai būtų išties aromatingi, prieskonių grūstuvėje reikia sugrūsti 1 a.š. pankolio sėklų. 

Ant silpnos/vidutinės ugnies kepinti sezamo sėklas apie 15 minučių. Pastoviai prižiūrėti ir kas nuo karto maišyti, kad sėklytės nesusviltų.


Tešlos ruošimas:
Sumaišyti visus sausus ingredientus: miltus, cukrų, ataušusias kepintas sezamo sėklas, grūstas pankolio sėklas, maltų anyžiaus sėklų miltelius, žiūpsnį druskos ir kepimo miltelius. 

Tuomet supilti aktyvuotas mieles, įmušti kiaušinį ir įpilti apelsinų žiedų vandenį. Viskią gerai išmaišyti rankomis.

Palaipsniui pilti aliejų ir vis maišyti. Turėtų jaustis, jog tešla tampa glotni.

Galiausiai, įpilti nedaug šilto vandens, kol maišoma tam, kad pavyktų suformuoti tešlos gumuliuką. Dabar atėjo laikas minkyti tešlą apie 5 minutes, kol ji tampa tikrai vienalytė. Minkyti reikia delnais!


Sausainukų formavimas ir kepimas:
Imti tešlą ir padaryti daug kiaušinio dydžio rutuliukų. Iš kiekvieno rutuliuko formuoti gyvatėlę, sujungti abu galus, padarant apskritimą. Kepimo formą ištiesti sviestiniu popieriumi ir surikiuoti apskritus, tuščiavidurius sausainukus. Imti peilį ir įpjauti išorinį sausainuko kraštelį keletą kartų, taip suteikiant nepakartojamą formą. Arba galima daryti ir paprasčiau, tiesiog iškočioti tešlą ant lygaus paviršiaus ir puoduko pagalba išpjauti apskritus sausainėlius.


Sausainukus palikti pailsėti prieš kepant bent 15 minučių.

Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išplakti kiaušinį ir juo aptepti visus sausainukus. Tuomet pašauti į karštą orkaitę ir kepti 20 minučių arba, kol jie taps auksiniai. 

Svarbu! Paprasti, plokšti sausainukai iškepa greičiau nei tuščiaviduriai, nes jie yra plonesni, todėl kepimo laiką reikėtų šiek tiek sutrumpinti.

Ištaukti iš orkaitės, leisti jiems ataušti. O ataušusius patiekti su mėtų arbata arba kava. Mėgaukitės! 


P.S. Dar beraitant pirmuosius, kilo idėja pamėginti susukti ir kitokios formos sausainukus-suktukus (pretzels)...



Linkėjimai, Krista.

2012/05/28

Bazinė sausainių tešla

Ši tešla yra bazinė, tinkanti daugybės sausainukų gamyboje. Labai paprastas receptas, tačiau įtiks bet kokiam kaprizui numalšinti, kadangi galima eksperimentuoti su skirtingomis formomis ir įvairiausiais skoniais... 

Jai paruošti pakaks vos 5 minutėlių.

30-čiai sausainukų:
  • 250 gr minkšto sviesto,
  • 140 gr smulkaus cukraus,
  • 1 kiaušinio trynys,
  • 2 v.š. vanilės ekstrakto,
  • 300 gr miltų.

Dideliame dubenyje sumaišyti minkštą, kambario temperatūros sviestą su smulkiu cukrumi. 

Būtinai naudoti medinį šaukštą. 

Tuomet dėti kiaušinio trynį bei supilti vanilės ekstraktą ir viską šiek tiek pamaišyti. 

Suberti persijotus miltus ir maišyti, kol tešla tampa vienalytė. Gali tekti paminkyti rankomis tam, kad tešla taptų tikrai elastinga. Suspausti tešlą į gumuliuką ir pradėti kurti... Sėkmės!


Linkėjimai, Krista.

Filo tešla


Filo tešla yra ideali gaminant pikantiško skonio pyragėlius, graikų stiliaus sūrio pyragus, indiškas samosas ir įvairiausius suktinukus. 

Paprastai yra sluoksniuojama ir traškumui išlaikyti, kiekvienas sluoksnelis aptepamas tirpintu sviestu.


Geriausia Filo tešlos nusipirkti jau gatavos, užšaldytos. Kadangi pasigaminti jos yra gana sudėtinga. Šis procesas reikalauja ne tik daug laiko bei kantrybės, bet ir įgūdžių. Reikės nemažai pastangų, kol bus galima spręsti apie teisingą tešlos konsistenciją ir daugybės bandymų ją tempiant, bet nesulaužant.
  • 115 gr miltų,
  • Žiūpsnelis druskos,
  • Vanduo,
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus.

Kartu persijoti miltus ir druską į didelį dubenį. Palaipsniui pilti vandenį ir maišyti rankomis, kol gaunama kietoka tešla.

Rankas sutepti trupučiu alyvuogių aliejaus, minkyti tešlą ant lygaus pagrindo, palaipsniui sunaudojant visą reikalingą aliejų, kol tešla tampa vienalytė ir elastiška.

Tešlą apvolioti šiek tiek aliejaus, dėti į dubenį, užkloti drėgnu rankšluoščiu ir palikti pastovėti šiltoje vietoje bent porą valandų, kad tešla pailsėtų.

Vėliau tešlą padalinti į 12 lygių dalių ir kiekvieną kočioti į 0.5 cm storumo lakštą ant šiek tiek pamiltuoto lygaus paviršiaus.

Užkloti švariu rankšluoščiu ir vėl palikti pailsėti apie 10 minučių.

Tuomet ant paviršiaus dėti švarų, lygų rankšluostį ir jo pagalba perkelti po vieną visus iškočiotus lakštus.

Laikas naudoti rankas. Delnus dėti po rankšluosčiu su tešla ir palengva tempti krumplių pagalba, pastoviai sukiojant rankšluostį, kol tešla yar pakankamai ištempta ir plona, kaip popierius (apytiksliai 30 cm x 30 cm kvadratas).

Tuos pačius veiksmus kartojame su visais likusiais lakštais.

Sėkmės!


Linkėjimai, Krista.

Foto: big fat cook

B'STILLA - mėsos pyragas


Šis mėsos pyragas tradiciškai gaminamas su balandžių mėsa, tačiau dabar šios mėsos rasti sunku, todėl dažniausiai gaminamas su vištiena, taip pat įdarui galima naudoti ir žuvį. Patiekiamas, kaip užkandis, prieš pagrindinį patiekalą. 

Tai patiekalas, reikalaujantis laiko... Tačiau rezultatas turėtų nenuvilti, norinčių paragauti kažko kitokio, netradicinio. Kadangi tai saldaus ir sūraus skonių derinys, pagardintas maltais migdolais, cinamonu ir cukrumi. Sluoksniuojamas naudojant filo (phyllo) tešlos lakštus. Kaip pasigaminti šios tešlos namuose?
  • 300 gr filo tešlos lakštų,
  • 100 gr tirpinto sviesto,
  • 1 kiaušinio trynys,
  • Šiek tiek aliejaus,
  • 1 a.š. cinamono (vištienai).
Įdaras:
  • 2 kg višta,
  • 3 svogūnai,
  • 60 ml aliejaus,
  • 1 a.š. malto imbiero,
  • 1/2 a.š. malto juodojo pipiro,
  • 1/2 a.š. malto cinamono,
  • 1/2 a.š. druskos,
  • 1/2 a.š. ciberžolės (kurkumos),
  • Šiek tiek šafrano plaukelių, 
  • 1 litras vandens,
  • 200 gr šviežios smulkintos petražolės ir kalendros,
  • 6 kiaušiniai.
Migdolų mišinys:
  • 200 gr maltų migdolų,
  • 150 gr cukraus pudros,
  • 2 v.š. apelsinų žiedų vandens.
Puošyba:
  • 2 v.š. medaus,
  • Šiek tiek cinamono,
  • Truputis cukraus pudros.

Pirmiausia reikia paruošti mėsą įdarui: vištieną nuplauti, nusausinti ir supjausyti norimo dydžio gabalėliais. 

Įkaitinti didelį puodą, supilti aliejų, dėti smulkintus svogūnus,  vištienos gabalėlius, smulkintą petražolę ir kalendrą ir visus prieskonius.


Viską išmaišyti, tuomet supilti vandenį ir uždengus dangčiu, troškinti apie 45 minutes.


Tuo tarpu, ruošti migdolų masę: greičiausias būdas - naudoti maltus  migdolus. Tiesiog, juos kepinti sausoje keptuvėje ant silpnos ugnies, kol gražiai paruduoja. Ataušinti. Į jau atvėsusius, supilti apelsinų žiedų vandenį ir suberti cukraus pudrą. Gerai viską išmaišyti ir atidėti į šalį.


Ištroškintus vištienos gabalėlius išimti iš puodo ir palikti praaušti. Po to nukaulinti ir pirštais išskirstyti į mažus gabaliukus. Sumaišyti su trupučiu cinamono, kad visa mėsytė apsivoliotų.

Kiaušinių masės gamyba: į likusį vištienos sultinį mušti po vieną 6 kiaušinius ir pastoviai maišyti, kol masė sutirštėja.  

Pagaliau turime paruoštą vištieną, kiaušinių masę, migdolų mišinį, kiaušinio trynį ir tirpintą sviestą.

Paprastai pyragas gaminamas apvalios formos, tačiau taupant filo tešlą, galima jį daryti ir pailgą. Reikia gilios kepimo formos! 

Pyrago sluoksniavimas: formos dugną ištepti tirpintu sviestu. Imti pirmą filo tešlos lakštą ir jį taip pat aptepti sviestu. Tiesti į kepimo formą, vieną jo galą paliekant kabėti. Tą patį padaryti su kitais 4-iais lakštais, šitaip suformuojant pyrago dugną. Galima dėti dar kelis lakštus ant dugno, taip sutvirtinant jį. 

1-as sluoksnis: imti pusę visos vištienos ir sudėti ant dugno, uždengti filo tešlos sluoksniu, apteptu tirpintu sviestu. 

2-as sluoksnis: tuomet dėti pusę kiaušinio mišinio ir taip pat uždengti filo tešla, aptepta sviestu. 

3-ias sluoksnis: galiausiai supilti pusę migdolų mišinio ir vėl uždengti tešlos lakštu, apteptu tirpintu sviestu. 

Tuos pačius veiksmus atlikti ir sluoksniuojant likusius ingredientus. Turėtų gautis 6 sluoksniai (po 2 vištienos, kiaušinių masės ir migdolų mišinio).

Imti kiaušinio trynį ir juo aptepti filo tešlos kabančius kraštus. Lankstyti juos paeiliui, atsargiai. 

Imti paskutinį tešlos lakštą, jo kraštus aptepti kiaušinio tryniu ir juo gražiai uždengti pyragą, užkišant kraštus ir paslepiant visus nelygumus. Viršų aptepti tirpintu sviestu. 


Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. Pyragą kepti apie 35-45 minutes, kol jis paruduoja.

Išimti iš orkaitės, viršų aplieti medumi, pabarstyti cukraus pudra ir papuošti cinamonu arba tiesiog palikti šiek tiek migdolų mišinio ir juo papuošti pyragą. Mėgaukitės!



Linkėjimai, Krista.

Varškės vyniotinis su aguonų įdaru



Tešla:
  • 5 v.š. aliejaus,
  • 80 gr cukraus,
  • 1 a.š. kepimo miltelių,,
  • 1 kiaušinis,
  • 300 gr miltų,
  • 5 v.š. pieno,
  • 250 gr varškės.
Įdaras:

  • 4 v.š. pieno,
  • 100 gr aguonų,
  • 50 gr cukraus,
  • Pora saujų razinų arba džiovintų juodųjų serbentų,
  • 1 v.š. vanilinio cukraus,
  • 50 gr maltų migdolų,
  •  kiaušinio trynys.


Kiaušinį gerai ištrinti su cukrumi, sudėti varškę, įpilti 5 v.š. pieno ir supilti aliejų. Suberti miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir užminkyti tešlą. Palikti pastovėti 30 minučių.
Gaminti įdarą: užvirinti 4 v.š. pieno ir maišant į jį supilti aguonas, cukrų ir vanilinį cukrų. Masę pakaitinti ant silpnos ugnies apie 15-20 min. Nuėmus nuo ugnies, susmulkinti blenderiu arba galima keleta kartų permalti mėsmale. Į susmulkintą masę supilti išplaktą kiaušinio trynį ir gerai išmaišyti.

Tešlą padalinti į 2 vienodus gabalus. Pirmą gabalą plonai iškočioti, aptepti aguonų įdaru, pabarstyti razinomis arba džiovintais juodaisiais serbentais, susukti ir dėti į skardą. 

Viską pakartoti su antru tešlos gabalu, tačiau vietoj razinų, pabarstyti maltais migdolais ir susukus, taip pat dėti į skardą.

Vyniotinius aptepti kiaušinio plakiniu. Kiekvieną kepti atskirai  180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 30 minučių arba, kol gražiai paruduoja. Skanaus!

Linkėjimai, Krista.

Idėja iš mama.lt

2012/05/25

MAAKOUDA - marokietiški bulvių blyneliai

Paprastai, bet neprasti blyneliai. Greitai ir lengvai pagaminami.
  • Apie 500 gr bulvių,
  • 1 v.š. smulkiai pjaustytos šviežios kalendros,
  • 1 a.š. smulkiai pjaustytos šviežios petražolės,
  • 1 a.š. malto kmyno miltelių,
  • 1 a.š. druskos,
  • 1/4 a.š. malto juodojo pipiro,
  • 1 kiaušinis,
  • 2-3 česnako skiltelės,
  • 2 kiaušiniai,
  • Šiek tiek miltų blyneliams apvolioti,
  • Aliejaus.

Bulves nulupti, supjaustyti mažesniais gabalėliais ir virti pasūdytame vandenyje, kol suminkštės.

Išvirtas bulves sutrinti šakute arba sumalti mėsmale. Sudėti smulkintą kalendrą ir petražoles, kiaušinį, smulkintą česnaką bei prieskonius. Ugningo maisto mėgėjai, gali įdėti šiek tiek čili pipiro. Viską gerai išmaišyti.

Keptuvėje įkaitinti aliejų. Formuoti nedidelius apvalius blynelius, tuomet dėti į kiaušinio plakinį, apvolioti miltuose ir dėti į karštą aliejų. 

Kepti iš abiejų pusių, kol gražiai paruduoja. Išėmus, dėti ant popierinio rankšluoščio ir leisti aliejuj nuvarvėti.

Patiekiama iškart, kaip lengvas užkandis. Mėgaukitės!


Linkėjimai, Krista.


2012/05/23

Kreminė daržovių sriuba su grietinėle

  • Brokolio žiedynai,
  • 1 morka,
  • 2-3 vidutinės bulvės,
  • Žalia cukinija,
  • 1.5 litro vištienos sultinio,
  • 2 v.š. sviesto,
  • 2 v.š. miltų,
  • 100 gr grietinėlės,
  • Druskos ir pipirų pagal skonį,
  • Džovintų petražolių arba krapų.


Brokolius išvirti pasūdytame vandenyje. Morką, bulves, cukiniją - nuplauti, nulupti ir supjausčius gabaliukais, išvirti atskirame puode.

Paruošti miltų ir vandens mišinį, sriubai sutirštinti.  

Virtus brokolių žiedynus bei kitas daržoves sutrinti blenderiu. Į šią masę supilti vištienos sultinį ir miltų bei vandens mišinį. Gerai išmaišyti. 

Galiausiai įdėti sviesto ir supilti grietinėlę. Viską gerai išmaišyti, pagardinti druska bei pipirais, jei reikia ir skanauti. Mėgaukitės!



Linkėjimai, Krista.

Folijoje kepta menkės filė su daržovėmis

  • Menkės filė,
  • Pusė citrinos,
  • Svogūnas (geriausia raudonasis),
  • Saldusis pipiras (geriausia geltonos arba mokinės spalvos),
  • Šalavijas, 
  • Česnakas, 
  • Imbieras,
  • Krapai (nebūtina).


Imame aliuminio foliją, ją apšlakstome trupučiu alyvuogių aliejaus ir dedame žuvies filė. 

Žuvį apibarstome džiovintu šalaviju, imbiero milteliais, smulkintu česnakėliu bei apšlakstome pusės citrinos sultimis. Ant viršaus sudedame visas supjaustytas daržoves. 


Gerai užlankstę folijos kraštus, pašauname į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę. Kepame apie 20 minučių arba, kol žuvis pabąla. Skanaus!



Linkėjimai, Krista.

2012/05/16

Bananų duona


Geriausia naudoti pernokusius bananus ir labai svarbu naudoti tinkamo dydžio kepimo formą.

  • 285 gr miltų,
  • 1 a.š. sodos,
  • ½ a.š. druskos,
  • 110 gr sviesto ir dar šiek tiek skardai patepti,
  • 225 gr smulkaus cukraus (be cukraus pudros), 
  • 2 kiaušiniai,
  • 4 prinokę bananai,
  • 85 ml pasukų (arba normalaus pieno sumaišyto su 1½ a.š. citrinos sulčių arba acto),
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto.


Įkaitinti orkaitę iki 180C.

Dideliame dubenyje persijoti miltus, sodą ir druską.

Atskirame inde ištrinti sviestą su cukrumi, kol masė tampa vienalytė, lengva ir puri.
Į šią masę dėti kiaušinius, sutrintus bananus, supilti pasukas bei vanilės ekstraktą. Gerai išmaišyti ir viską atsargiai sudėti į miltų mišinį.


Kepimo formą (20cm x 12.5cm) ištepti riebalais ir supilti paruoštą pyrago masę.

Pašauti į įkaitintą orkaitę 1 valandai, arba, kol pyragas gerai iškyla ir gražiai paruduoja.

Ištraukti iš orkaitės ir palikti kelioms minutėms praaušti, tuomet išėmus iš formos, ataušinti galutinai. Mėgaukitės!



Linkėjimai, Krista.

2012/05/15

Jautiena su šparaginėmis pupelėmis ir saldžiąja bulve


  • Jautiena,
  • Saldžioji bulvė,
  • Šparaginės pupelės,
  • Alyvuogių aliejus,
  • Druska ir pipirai pagal skonį,
  • Maltos saldžiosios paprikos milteliai,
  • Malto imbiero milteliai,
  • Džiovinta petražolė,
  • 2 v.š. majonezo,
  • Pora šlakelių sojos padažo,
  • 2 skiltelės česnako.

Iš vakaro jautieną pamarinuoti: mėsytę supjaustyti juostelėmis, apibarstyti druska, pipirais, maltu imbieru, paprika ir petražolėmis. Įpilti porą šlakelių sojos padažiuko, įdėti porą šaukštų majonezo. Dar reikia truputėlio vandens, kad marinuojama mėsa nebūtų sausa.

Kol mėsyte keps, atskirame puode, pasūdytame vandenyje išverdame šparagines pupeles. 

Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų, dedame marinuotą jautieną, smulkintą česnaką ir pakepame apie 25-35 minutes ant vidutinės ugnies. 

Tuomet laikas dėti griežinėliais pjaustytą saldžiąją bulvę. Viską apibarstyti prieskoniais ir dar pakepti kurį laiką. Suminkštėjus bulvei, dėti šparagines pupeles. Gerai išmaišyti ir pakepus dar bent 5 minutes, nuimti nuo ugnies. 

Galima patiekti su virtais ryžiais, bulvių koše, o galbūt sveikiausia - tiesiog taip, be jokio garnyro. Skanaus!



Linkėjimai, Krista.

Sticky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...