Spausdinti [PDF]

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

2012/10/03

GARAM MASALA - indiškas prieskonių mišinys




GARAM MASALA (indiškai: गरम मसालाgaram [karštas] ir masala [mišinys])  yra maltų prieskonių mišinys, dažniausiai naudojamas Š. Indijos ir kitų P. Azijos virtuvės patiekaluose. Gali būti panaudojamas vien šis mišinys arba dar maišomas su kitais prieskoniais. Žodis garam labiau reiškia  pikantiškas, nei aštrus.

Garama masala mišinio sudėtis skiriasi pagal regioną ir yra labai įvairus visoje Indijoje. Visos sudėtinės dalys yra pakepinamos, o po to sumalamos (sutrinamos) kartu.

Tipiškas indiškas garam masala variantas:
  • juodieji ir baltieji pipirai,
  • gvazdikėliai,
  • cinamonas,
  • baltosios ir juodosios kumino sėklos,
  • juodosios, rudosios ir žaliosios kardamono ankštys.

Pagal vienus receptus prieskoniai yra sumaišomi su žolelėmis, o pagal kitus - sumalami (sutrinami) su vandeniu, actu, kokoso pienu ar kitokiais skysčiais, padarant pastą. Neretai pridedama riešutų, svogūno arba česnako. Paprastai masala mišinys yra pakepinamas prieš dedant į patiekalą tam, kad išryškėtų jų aromatai ir charakteringas skonis.

Dabar šio prieskonio galima nusipirkti ir mūsų parduotuvėse, tačiau tai toli gražu ne tas pats, kokį mišinį pasigamintumėte namie, kadangi komercijai skirti mišiniai sudaryti iš didelio kiekio pigesnių prieskonių, tokių kaip, čili pipirai, džiovintas česnakas, maltas imbieras, sezamo ir garstyčių sėklos, ciberžolė (kurkuma), kalendra, malabar (indiškas lauras) lapeliai, anyžius ir pankolio sėklos.

Kad geriau išsilaikytų mišinio aromatas ir skonis, prieskoniai dedami tik baigiant gaminti patiekalą. Tam, kad išgautume aitresnį skonį, masala mišinys dedamas ankstyvoje patiekalo gamybos staijoje, pamaišant su aliejumi, riebalais ar ghee.

Garam masala dažnai naudojama tokiuose patiekaluose kaip, roghan josh, vištienos karis ir pilaf ryžiai (pilau arba plov).

Įdomumo dėlei, garam masala turi keletą mikroelementų: kalcis, geležis, cinkas ir kalis. Mėgaukitės!

Linkėjimai, Krista.
Foto: wikipedia.org

No comments:

Sticky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...