Spausdinti [PDF]

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

2012/04/26

Tikra ispaniška tortilla (bulvių omletas)


Be abejonės, ispaniška tortilla yra labiausiai valgomas patiekalas Ispanijoje. Dar vadinamas bulvių omletu. Baruose ir kavinėse paduodamas, kaip aperityvas (užkandis), tačiau dažniausiai patiekiamas, kaip lengvas patiekalas vakarienės metu kiekvienuose ispaniškuose namuose.

Kadangi yra lengvai transportuojamas, todėl ispanai gaminant bocadillos (sumuštinius), deda mėgstamos tortillos tarp dviejų bagetės gabalėlių. Beje, yra daugybė šio patiekalo variantų. 


Tai greitas, lengvas užkandis. Jam paruošti pakanka 10, o iškepti - 25 minučių.

6-8 porcijoms:
  • 6-7 vidutinio dydžio bulvių,
  • 1 svogūnas,
  • 5-6 dideli kiaušiniai,
  • 2-3 puodeliai alyvuogių aliejaus,
  • Druskos pagal skonį.

Pirmiausia, nulupti bulves, jas nuplauti ir nusausinti. Perpjauti išilgai pusiau. Ant pjaustymo lentos dėti plokščią bulvės pusę ir supjaustyti 3-4 mm storio griežinėliais.

Nulupti svogūną ir jį supjaustyti 6-7 mm didumo gabalėliais. Bulves ir svogūnus sudėti į dubenį ir apibarsčius druska, viską gerai išmaišyti.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinti aliejų. Atsargiai sudėti bulvių ir svogūnų mišinį, sulyginti paviršių. Aliejus turėtų beveik padengti bulves. Patariama sumažinti ugnį, kad kepdamos bulvės neapdegtų.

Paliekame bulves keptis kurį laiką, kol jos suminkštėja. Tuomet jas reikia ištraukti iš keptuvės ir leisti aliejuj nuvarvėti.

Į didelį dubenį sumušti kiaušinius ir išplakti juos šakute. Šį plakinį supilti ant nuvarvintų bulvių ir svogūnų bei gerai išmaišyti dideliu šaukštu.

Į kitą mažesnę keptuvėlę įpilti 1-2 v.š. alyvuogių aliejaus ir kaitinti ant vidutinės ugnies. Reikėtų būti atsargiems ir neperkaitinti keptuvės, nes perkaitęs aliejus sudegins tortillą!

Į karštą aliejų sudėti gerai išmaišytas su kiaušinio plakiniu bulves ir svogūnus, sulyginti paviršių. Leisti kiaušiniui truputį apkepti aplink kraštelius. 

Galima tiesiog kiltelti vieną omleto kraštelį ir patikrinti ar kiaušinis apkepęs, lengvai  parudavęs. Omleto vidurys kolkas neturi būti visiškai iškepęs!

Kai omleto apačia paruduoja, vadinasi laikas tortillą apversti ir apkepti kitą jos pusę. Tuomet, imti didelę lėkštę, apvertus uždėti ją ant keptuvės. Viena ranka laikyti keptuvę, o kita - stipriai prispaudus lėkštę, greitai apversti, kad omletas iškristų ant lėkštės. Geriausia tai daryti virš kriauklės.

Keptuvė vėl dėti ant ugnies, prieš tai įpylus aliejaus tiek, kad pasidengtų keptuvės dugnas ir šiek tiek jos krašteliai. Paliekame aliejų 30 sekundžių įkaisti. Tada reikėtų nubraukti arba nustumti omletą atgal į keptuvę. Šiai pusei apkepti tereikia  3-4 minučių. Nukėlus keptuvę nuo ugnies, omletą palikti joje dar kelioms minutėms.

Perkelti iškeptą tortillą ant serviravimo lėkštės ir supjaustyti, kaip pyragą į 6-8 dalis. Galima šalia patiekti prancūziškos duonos riekelių.


Labai skanu su sofrito (keptų pomidorų) padažu, kuris populiarus ir dažnai gaminamas visoje Ispanijoje. Tiesiog keptuvėje alyvuogių aliejuje apkepami  pomidorai, svogūnai, česnakas ir žalieji pipirai. Mėgaukitės!



Linkėjimai, Krista.

No comments:

Sticky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...