Spausdinti [PDF]

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

2012/10/19

Marokietiškas auksas - argano aliejus


Argano aliejus yra augalinis aliejus, išgaunamas iš argano medžio (Argania spinosa L.) riešutų kevalų, išskirtinai spaudžiamas Maroke. Yra labai vertinamas dėl savo maistinių, kosmetinių ir daugybės gydomųjų savybių. Kosmetikos pramonėje žinomas kaip marokietiškas aliejus.

Argano aliejuje yra tokoferolių (vitamino E), fenolių, karotinų, skvaleno ir riebalų rūgščių (80% nesočiųjų riebalų rūgščių). 

Priklausomai nuo ekstrakcijos (išgavimo) metodo, argano aliejus gali būti labiau atsparus oksidacijai nei alyvuogių aliejus. 

Argano aliejus kulinarijoje (argano maisto aliejus)
Kulinarijoje labai plačiai naudojamas, pavyzdžiui, jame "dažoma" (mirkoma, nardinama) duona, gaminama su kuskusu, salotose ir panašiems tikslams. 

Amlou yra tirštos konsistencijos, ruda pasta, panaši į žemės riešutų sviestą, gaminama naudojant akmenis, kuomet skrudinti migdolai ir argano aliejus yra trinami (malami), galiausiai gauta masė išmaišoma su medumi. Labai populiarus kaip padažas, valgomasmirkant jame duoną.



Daug ir plačiai kalbama apie teigiamą argano aliejaus poveikį sveikatai. Tyrėjai padarė išvadą, jog kasdienis šio aliejaus vartojimas "labai tikėtina" padeda išvengti įvairių vėžinių susirgimų, širdies ir kraujagyslių ligų ir net tarnauja nutukimo prevencijai.


Argano aliejus kosmetikoje.

Argano aliejus tradiciškai naudojamas odos ligų gydymui ir kaip kosmetinis aliejus odos ir plaukų priežiūrai. Išoriškai naudojamas plaukams stiprinti ir suteikti sveiko žvilgesio, o taip pat puikiai pasitarnauja raukšlėtos ir sausos odos gydymui .

Šis aliejus turi drėkinamąjį poveikį gydant jaunatvinius spuogus ir odos pleiskanojimą, taip pat plačiai naudojamas plaukų maitinimui. 

Dar vartojamas, kaip vaistas reumatui ir nudegimams gydyti. 

Argano aliejus, skirtas kosmetiniam ir asmeninės higienos naudojimui tampa vis populiaresnis.  Jis kartais maišomas su granatų sėklų aliejumi dėl savo antioksidacinių savybių, todėl šis mišinys yra vadinamas viskas viename (all-in-one) serumu odai ir plaukams. 

Argano aliejus taip pat parduodamas ir be priedų, tiesiog kaip natūralus odos ir plaukų priežiūros produktas.

Linkėjimai, Krista.


Šaltinis ir foto: en.wikipedia.org
Foto: argan oil for hair

2 comments:

Anonymous said...

Man Argano aliejus taip pat kaip auksas. Labai džiaugiuosi, kad jį atradau :)

Magnolija said...

Maniau, kad Argano aliejus naudojamas tik kosmetikoje, o pasirodo ir maisto gamyboje. Reikės išmėginti šias salotas su kuskusu. Nes skamba labai skaniai

Sticky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...