Spausdinti [PDF]

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

2012/05/28

B'STILLA - mėsos pyragas


Šis mėsos pyragas tradiciškai gaminamas su balandžių mėsa, tačiau dabar šios mėsos rasti sunku, todėl dažniausiai gaminamas su vištiena, taip pat įdarui galima naudoti ir žuvį. Patiekiamas, kaip užkandis, prieš pagrindinį patiekalą. 

Tai patiekalas, reikalaujantis laiko... Tačiau rezultatas turėtų nenuvilti, norinčių paragauti kažko kitokio, netradicinio. Kadangi tai saldaus ir sūraus skonių derinys, pagardintas maltais migdolais, cinamonu ir cukrumi. Sluoksniuojamas naudojant filo (phyllo) tešlos lakštus. Kaip pasigaminti šios tešlos namuose?
  • 300 gr filo tešlos lakštų,
  • 100 gr tirpinto sviesto,
  • 1 kiaušinio trynys,
  • Šiek tiek aliejaus,
  • 1 a.š. cinamono (vištienai).
Įdaras:
  • 2 kg višta,
  • 3 svogūnai,
  • 60 ml aliejaus,
  • 1 a.š. malto imbiero,
  • 1/2 a.š. malto juodojo pipiro,
  • 1/2 a.š. malto cinamono,
  • 1/2 a.š. druskos,
  • 1/2 a.š. ciberžolės (kurkumos),
  • Šiek tiek šafrano plaukelių, 
  • 1 litras vandens,
  • 200 gr šviežios smulkintos petražolės ir kalendros,
  • 6 kiaušiniai.
Migdolų mišinys:
  • 200 gr maltų migdolų,
  • 150 gr cukraus pudros,
  • 2 v.š. apelsinų žiedų vandens.
Puošyba:
  • 2 v.š. medaus,
  • Šiek tiek cinamono,
  • Truputis cukraus pudros.

Pirmiausia reikia paruošti mėsą įdarui: vištieną nuplauti, nusausinti ir supjausyti norimo dydžio gabalėliais. 

Įkaitinti didelį puodą, supilti aliejų, dėti smulkintus svogūnus,  vištienos gabalėlius, smulkintą petražolę ir kalendrą ir visus prieskonius.


Viską išmaišyti, tuomet supilti vandenį ir uždengus dangčiu, troškinti apie 45 minutes.


Tuo tarpu, ruošti migdolų masę: greičiausias būdas - naudoti maltus  migdolus. Tiesiog, juos kepinti sausoje keptuvėje ant silpnos ugnies, kol gražiai paruduoja. Ataušinti. Į jau atvėsusius, supilti apelsinų žiedų vandenį ir suberti cukraus pudrą. Gerai viską išmaišyti ir atidėti į šalį.


Ištroškintus vištienos gabalėlius išimti iš puodo ir palikti praaušti. Po to nukaulinti ir pirštais išskirstyti į mažus gabaliukus. Sumaišyti su trupučiu cinamono, kad visa mėsytė apsivoliotų.

Kiaušinių masės gamyba: į likusį vištienos sultinį mušti po vieną 6 kiaušinius ir pastoviai maišyti, kol masė sutirštėja.  

Pagaliau turime paruoštą vištieną, kiaušinių masę, migdolų mišinį, kiaušinio trynį ir tirpintą sviestą.

Paprastai pyragas gaminamas apvalios formos, tačiau taupant filo tešlą, galima jį daryti ir pailgą. Reikia gilios kepimo formos! 

Pyrago sluoksniavimas: formos dugną ištepti tirpintu sviestu. Imti pirmą filo tešlos lakštą ir jį taip pat aptepti sviestu. Tiesti į kepimo formą, vieną jo galą paliekant kabėti. Tą patį padaryti su kitais 4-iais lakštais, šitaip suformuojant pyrago dugną. Galima dėti dar kelis lakštus ant dugno, taip sutvirtinant jį. 

1-as sluoksnis: imti pusę visos vištienos ir sudėti ant dugno, uždengti filo tešlos sluoksniu, apteptu tirpintu sviestu. 

2-as sluoksnis: tuomet dėti pusę kiaušinio mišinio ir taip pat uždengti filo tešla, aptepta sviestu. 

3-ias sluoksnis: galiausiai supilti pusę migdolų mišinio ir vėl uždengti tešlos lakštu, apteptu tirpintu sviestu. 

Tuos pačius veiksmus atlikti ir sluoksniuojant likusius ingredientus. Turėtų gautis 6 sluoksniai (po 2 vištienos, kiaušinių masės ir migdolų mišinio).

Imti kiaušinio trynį ir juo aptepti filo tešlos kabančius kraštus. Lankstyti juos paeiliui, atsargiai. 

Imti paskutinį tešlos lakštą, jo kraštus aptepti kiaušinio tryniu ir juo gražiai uždengti pyragą, užkišant kraštus ir paslepiant visus nelygumus. Viršų aptepti tirpintu sviestu. 


Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. Pyragą kepti apie 35-45 minutes, kol jis paruduoja.

Išimti iš orkaitės, viršų aplieti medumi, pabarstyti cukraus pudra ir papuošti cinamonu arba tiesiog palikti šiek tiek migdolų mišinio ir juo papuošti pyragą. Mėgaukitės!



Linkėjimai, Krista.

No comments:

Sticky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...