Spausdinti [PDF]

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

2012/10/18

Graikinių riešutų aliejus


Tai šviesios spalvos bei subtilaus skonio ir kvapo, saldus, aromatingas aliejus su riešutų prieskoniu. Išgaunamas iš angliškų graikinių riešutų. Jame yra apie 50% linoleno rūgšties ir omega-6 riebalų rūgščių. O taip pat yra geras omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kurios yra labai svarbios žmogaus mitybai. 

Graikiniuose riešutuose yra daug maistingųjų medžiagų. Tai puikus seleno, fosforo, magnio, cinko, geležies, kalcio šaltinis.

Graikiniai riešutai ir graikinių riešutų aliejus turi vitaminų B-1, B-2 ir B-3, o taip pat ir  vitamino E ir niacino.

Tinkamas salotoms ir kepimui, tačiau yra naudojamas mažiau nei kitas aliejus, kadangi esti brangus, todėl vertėtų įsigyti tik mažą buteliuką, nes jis greitai oksiduojasi.

Nors virėjai kartais naudoja graikinių riešutų aliejų kepimui, tačiau dauguma jo vengia, kadangi šis aliejus aukštoje temperatūroje praranda skonį ir maistinę vertę ir įgauna šiek tiek kartumo. Be to, sunaikinami antioksidantai, todėl graikinių riešutų aliejus yra vertingiausias šaltų patiekalų gamyboje, pavyzdžiui, salotų padažuose, kur jo skonis atsiskleidžia geriausiai.

Daugiausia graikinių riešutų aliejus yra gaminamas Prancūzijoje, nors Australijos, Naujosios Zelandijos ir Kalifornijos gamintojai prisideda taip pat.

Įdomumo dėlei: graikinių riešutų aliejus buvo vienas iš svarbiausių Renesanso dailininkų naudojamų aliejų, kadangi jis greitai džiūsta ir neturi geltono atspalvio.

Linkėjimai, Krista.
Šaltinis: en.wikipedia.org

No comments:

Sticky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...