Šiems sausainukams pagaminti tereikės
pusvalandžio.
- 250 gr miltų,
- 100 gr cukraus,
- 30 gr sezamo sėklyčių,
- 1 a.š. pankolio sėklų,
- 1 a.š. maltų anyžiaus sėklų,
- 1 a.š. sausų mielių,
- 1 a.š. kepimo miltelių,
- 1 v.š. apelsinų žiedų vandens,
- 1 kiaušinis,
- 80 ml augalinio aliejaus,
- Žiūpsnelis druskos,
- 1 kiaušinis sausainukams aptepti.
Pasiruošimo darbai:
Pirmiausia reikia aktyvuoti mieles:
sumaišyti 1 a.š sausų mielių su trupučiu cukraus ir šiltu
vandeniu. Leisti mišiniui pastovėti bent 20 minučių prieš naudojant.
Kad sausainukai būtų išties aromatingi, prieskonių
grūstuvėje reikia sugrūsti 1 a.š. pankolio sėklų.
Ant silpnos/vidutinės
ugnies kepinti sezamo sėklas apie 15 minučių. Pastoviai
prižiūrėti ir kas nuo karto maišyti, kad sėklytės nesusviltų.
Tešlos ruošimas:
Sumaišyti visus sausus ingredientus: miltus, cukrų, ataušusias kepintas sezamo sėklas,
grūstas pankolio sėklas, maltų anyžiaus sėklų miltelius, žiūpsnį druskos ir
kepimo miltelius.
Tuomet supilti aktyvuotas mieles, įmušti kiaušinį
ir įpilti apelsinų žiedų vandenį. Viskią gerai išmaišyti rankomis.
Palaipsniui pilti aliejų ir vis maišyti. Turėtų
jaustis, jog tešla tampa glotni.
Galiausiai, įpilti nedaug šilto vandens, kol
maišoma tam, kad pavyktų suformuoti tešlos gumuliuką. Dabar atėjo laikas
minkyti tešlą apie 5 minutes, kol ji tampa tikrai vienalytė. Minkyti
reikia delnais!
Sausainukų formavimas ir kepimas:
Imti tešlą ir padaryti daug kiaušinio dydžio
rutuliukų. Iš kiekvieno rutuliuko formuoti gyvatėlę, sujungti abu galus,
padarant apskritimą. Kepimo formą ištiesti sviestiniu popieriumi ir surikiuoti
apskritus, tuščiavidurius sausainukus. Imti peilį ir įpjauti išorinį sausainuko
kraštelį keletą kartų, taip suteikiant nepakartojamą formą. Arba galima daryti
ir paprasčiau, tiesiog iškočioti tešlą ant lygaus paviršiaus ir puoduko pagalba
išpjauti apskritus sausainėlius.
Sausainukus palikti pailsėti prieš kepant bent 15 minučių.
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išplakti kiaušinį ir
juo aptepti visus sausainukus. Tuomet pašauti į karštą orkaitę ir kepti 20 minučių arba, kol jie taps auksiniai.
Svarbu! Paprasti, plokšti sausainukai iškepa
greičiau nei tuščiaviduriai, nes jie yra plonesni, todėl kepimo laiką reikėtų
šiek tiek sutrumpinti.
Ištaukti iš orkaitės, leisti jiems ataušti. O ataušusius patiekti su
mėtų arbata arba kava. Mėgaukitės!
P.S. Dar beraitant pirmuosius, kilo idėja pamėginti susukti ir kitokios formos sausainukus-suktukus (pretzels)...
Linkėjimai, Krista.
No comments:
Post a Comment