Nesunkiai pagaminama naminė duona. Šis prancūziškas batonas yra minkštas viduje, bet labai traškus išorėje. Geriausia kepti specialioje skardoje, kitu atveju batonas neišlaiko gražios apvalios formos.
- 1 valg.š. sausų greito veikimo mielių,
- 235 ml šilto vandens,
- 2 valg.š. cukraus,
- 2 valg.š aliejaus,
- 1 arbat.š. druskos,
- 330-360 gr miltų
- Kiaušinis + 1 valg.š. šalto vandens.
2. Galiausiai viską išversti ant lengvai miltuoto lygaus paviršiaus, gerai spūstelėti, kad pasišalintų oras.
3. Tešlą patalpinti į aliejumi išteptą dubenį ir uždengus maistine plėvele, palikti 1 valandai kildinti. Tešlos turėtų pasidaryti dvigubai.
4. Praėjus 1 valandai, tešlą išversti ant stalo, padalinti į 2 lygias dalis ir darkart spūstelėti, kad pasišalintų oras. Abu gabaliukus grąžinti atgal į dubenį ir uždengus plėvele kildinti dar 30 minučių.
5. Imti vieną tešlos gabaliuką ir išploti ant stalo, padarant stačiakampį. Vieną jo kraštą lenkti iki tešlos vidurio, o po to ir antrą kraštą lenkti iki perlenkto pirmojo krašto viduriuko. Dabar reikia gerai suspausti abudu naujai susidariusius kraštelius ir ridenti tešlą ant stalo, kol gaunasi graži bagetės (pranc. batono) forma.
6. Tešlą padėti ant specialios šiai duonai kepti skirtos skardos. Jeigu jos neturite, naudokite paprastą plokščią kepimo skardą.
7. Viską uždengus švariu rankšluoščiu palikti dar 30 minučių. Tuo tarpu kaitinti orkaitę iki 230C.
8. Praėjus paskutinėms 30 minučių, kiaušinį įmuškite į nedidelį dubenėlį, įpilkite šaukštą šalto vandens ir gerai išmaišę aptepkite juo paruoštą duoną. Padaryti keletą skersinių pjūvių ir, jei pageidaujama, apibarstyti sezamo sėklomis ar aguonomis.
9. Tam, kad gautųsi traški plūtelė, reikia patalpinti karščiui atsparų indą su vandeniu orkaitės dugne.
10. Duona kepti 230C pirmas 10 minučių, tuomet sumažinus ugnį iki 180C dar apie 20-30 minučių.
11. Ištraukus iš orkaitės leisti bent 15 minučių pravėsti ir jau galima ragauti.
1 comment:
Išėjo liuks. Patiko visai šeimai.
Post a Comment