Kažkada radau šio rytietiško garduolio receptą ir jau kurį laiką knieti jį pasigaminti... Aišku teks šiek tiek pasiterlioti, bet rezultatu būsite patenkinti!
Tešlai:
- 3,5 stiklinės miltų,
- 200 gr sviesto,
- 1 stiklinės grietinėlės,
- 3 kiaušinių,
- 20 gr mielių.
Pertepimui:
- 600-800 gr graikinių riešutų,
- 600 gr cukraus,
- 3 v.š. maltos kalendros,
- 1 a.š. maltų gvazdikėlių.
Perliejimui:
- medus,
- sviestas,
- kiaušinis,
- šafranas (suteikiantis gražią spalvą).
Tešla
minkoma įprastai: miltai sumaišomi su išlydytu sviestu. Kiaušiniai išplakami su
plakikliu, supilamos mielės.
Tešla
kildinama, kol iškyla. Iš jos suformuojama dvylika kiaušinukų. Iš jų kočiojama
dvylika paplotėlių. Jie turi būti tokie ploni ir permatomi, tarsi popieriaus
lapas.
Patariama įsigyti 25x15 centimetrų matmenų medinę lentelę, kuri taps forma
paplotėliui.
Kiekvieną
paplotėlį aptepti lydytu sviestu. Iš pradžių aptepama viena pusė, lakštas
užvyniojamas ant kočėlo, guldomas į skardą, o tada apliejama antra pusė.
Maždaug
dviejų centimetrų sluoksniu uždėti maltų riešutų (tinkamai susmulkinti riešutai
neturi virsti miltais, bet ir nebūti per daug rupūs), cukraus, prieskonių
mišinį.
Įdaru
sluoksniuojama visi dvylika sluoksnių.
Gautas
pyragas supjaustomas rombais, į kiekvieną gabalėlį įspaudžiama po migdolo
riešutą. Viršus aptepamas kiaušinio trynio ir šafrano plakiniu.
Pyragas
kepamas 180 laipsnių karščio orkaitėje. Iškepa greitai. Tinkamai iškeptas
pyragas būna išsipūtęs ir drėgnas.
Prieš
baigiant kepti, pyragą reikia aptepti medaus ir sviesto (santykiu 1:3) lydiniu.
Jei medaus imamas 1 šaukštas, tai sviesto — 3. Šia mase aplieti kepinio
viršų ir kepti dar maždaug 8 minutes. Medus ir sviestas įsiskverbia į kepinį ir
suteikia gražų blizgesį. Mėgaukitės!
Linkėjimai, Krista.
Receptas skolintas iš skrastas.lt
No comments:
Post a Comment