Spausdinti [PDF]

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

2012/10/17

HARIRA - tradicinė marokietiška sriuba


Harira yra mėgstamiausia sriuba Maroke. Ši skani, tiršta ir aromatinga sriuba, gaminama su pomidorais, avinžirniais ir lęšiais, paskaninama imbieru, pipirais ir cinamonu bei dideliu šviežios kalendros, petražolės, saliero ir svogūno kiekiu. Paprastai verdama greitpuodyje.

Dažnai patiekiama, ir kaip lengva vakarienė. Populiariausia šventojo Ramadano (pasninko) mėnesį "vėlyvų pusryčių" metu.

6-8 porcijoms:
  • 3 v.š. augalinio aliejaus,
  • 1/2 kg šviežios mėsos (avienos, jautienos arba vištienos),
  • 1/4 puodelio šviežios smulkintų kalendros,
  • 1/4puodelio šviežių smulkintų petražolių,
  • 1-2 saliero lapkočiai,
  • 1 didelis svogūnas,
  • 1 sauja sausų avinžirnių (išmirkytų pernakt ir išlukštentų),
  • 1 v.š išvalyto, lydyto ghee sviesto,
  • 1 a.š. malto cinamono,
  • 1 v.š. malto imbiero,
  • 1 1/2 a.š. malto juodojo pipiro,
  • 1 v.š. druskos,
  • 1/2 a.š. ciberžolės (kurkuma),
  • 1 kg pomidorų (nuluptų, nusėklintų ir sutrintų),
  • 2-3 v.š. sausų lęšių (nuplautų),
  • 3 v.š. pomidorų pastos (sumaišyti su 1-2 puodeliais vandens),
  • 2-3 v.š. vermišelio makaronų (ryžių),
  • 1 puodelis miltų.
  1. Pirmiausia, įsitikinkite, kad turite visus ingredientus! 
  2. Iš vakaro užmirkyti avinžirnius. Kitą dieną, nupilti vandenį ir pašalinti odeles. Atrinkti lęšius ir juos nuplauti. 
  3. Pomidorus nuplauti, nulupti, išimti sėklytes ir sutrinti virtuviniu kombainu ar blenderiu. 
  4. Kalendros ir petražolės lapelius nuskinti nuo stiebų, nuplauti, nusausinti ir susmulkinti tiesiog rankomis arba virtuvinio kombaino (blenderio pagalba).
  5. Į puodą įpilame šiek tiek aliejaus, sudedame mėsą ir pakepiname keletą minučių iš visų pusių.
  6. Tuomet sudedame smulkintus kalendros, petražolių lapelius. Taip pat smulkintą svogūną, trintus pomidorus, išmirkytus ir nuvalytus avinžirnius, ghee sviestą ir prieskonius. Įpilti 3 puodelius vandens. Uždengus puodą, virti ant vidutinės ugnies apie 20-30 minučių.
  7. Dabar laikas su dėti lęšius, pomidorų pastos ir vandens mišinį ir įpilti apie 2 litrus vandens. Uždengti puodą ir dar pavirti ant vidutinės ugnies apie 45 minutes. Atidengus puodą, sudėti vermišelius (ryžius) ir palikti 5-10 minučių, kol jie suminkštės.
  8. Pabaigai, reikia sutirštinti sriubą. Kol sriuba verda, sumaišyti 1 puodelį miltų ir 2 puodelius vandens. Atidėti šalin,  kartas nuo karto pamaišyti, kad miltai susimaišytų su vandeniu ir mišinys taptų vienalytis. Jei mišinys su gumuliukais, prieš pat naudojimą viską pertrinkite per sietelį.
  9. Kai vermišeliai (ryžiai) išverda, laikas sriubą paraguti ir jei ko nors trūksta, paskaninti druska ar piprais.
  10. Užvirinti sriubą ir lėtai, labai plona srovele pilti miltų mišinį. Reikia pastoviai maišyti, kad miltai nepriliptų prie puodo dugno. Kuomet pradėsite jausti, kad sriuba tirštėja, turėtumėte būti sunaudoję apie pusę miltų mišinio. Kokio tirštumo sriubos norite, nuspręskite patys, nors ji turėtų būti kreminė!  
  11. Pavirinti sriubą dar apie 5-10 minučių, kad nesijaustų miltų skonio. Kartas nuo karto pamaišyti ir nukelti nuo ugnies. Mėgaukitės!
Linkėjimai, Krista.

No comments:

Sticky

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...