Skanios, skanios, skanios... ką daugiau ir bepridursi! Su arbata, kava ar šiaip vienos. Galima keisti įvairiausius įdarus, nuo džiovintų juodųjų serbentų, razinų iki šokoladinių lašiukų ar smulkintų riešutų ...
12 bandelių:
2 po 7 gr pakeliai greito veikimo sausų mielių,
1 arbat.š. smulkaus cukraus,
60 ml šilto vandens,
750 gr miltų,
1 arbat.š. druskos,
170 gr sviesto,
350 ml pieno,
175 gr smulkaus cukraus,
3 kiaušiniai,
60 gr tirpinto sviesto,
150 gr džiovintų juodųjų serbentų ar razinų,
1 kiaušinio trynys,
2 valg.š. vandens.
- Nedideliame indelyje sumaišyti mieles, 60 ml šilto (apie 40 laipsnių C) vandens ir 1 arbat.š. cukraus. Palikti 5 minutėms, kol mielės ima putoti.
- Persijoti miltus su druska ir į juos sudėti visą sviestą. Kapojant peiliu viską pertrinti, kol susidaro daug stambių trupinių.
- Užvirinti pieną, nukėlus nuo ugnies įmaišyti 100 gr cukraus. Atvėsinti. Pienas turėtų būti ne daugiau kaip 40 laipsnių C.
- Atvėsusį pieną bei aktyvuotas mieles supilti į stambius trupinius, nepamiršti įmušti kiaušinius ir gerai viską išmaišyti, kol gaunama minkšta, lipni masė.
- Gautą masę išversti ant miltuoto paviršiaus ir minkyti apie 8-10 minučių, kol ji tampa vientisa, elastiška. jei prireiktų, visada galima pabarstyti trupučiu miltų (apie šaukštą kaskart).
- Galiausiai tešlą patalpinti į riebaluotą indą ir dar pavartyti jame, kad visa pasidengtų riebalais. Lengvai uždengti ir palikti šiltoje vietoje kilti, kol padvigubėja, tai yra apie 1 - 1,5 valandos.
- Po to tešlą kočioti ant miltuoto paviršiaus į kvadratą. Aptepti tirpintu sviestu, pabarstyti likusiu cukrumi ir razinomis ar džiovintais juodaisiais serbentais. Gražiai, palengva susukti ir gerai užspausti tešlos kraštą.
- Orkaitę įkaitinti iki 190 laipsnių C. Riebalais ištepti kepimo formą.
- Suvyniotą tešlą su įdaru supjaustyti į 3 cm storio gabalėlius. Visus gražiai sudėlioti į pasiruoštą kepimo formą ir palikti darkart pakilti apie 30 minutes.
- Išplakti kiaušinio trynį su 2 valg.š. vandens ir juo "nuprausti" bandeles.
- Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes, kol bandelės gražiai paruduoja.
No comments:
Post a Comment