Paprastai, ši minkšta, saldoka duona kepama paplotėlio formos, tačiau šį
kartą nusprendžiau pagaminti bandeles. Be to, dėjau malto anyžiaus, o ne
jo sėklų.
13 duonelių:
1 valg.š. sausų greito veikimo mielių,
325 ml šilto vandens,
1 arbat.š. cukraus arba medaus,
1 valg.š. aliejaus,
2 1/2 arbat.š. anyžiaus sėklų (1 arbat.š. malto anyžiaus),
2 arbat.š. druskos,
450 gr miltų,
1 kiaušinio baltymas, išplaktas su 1 arbat.š. vandens,
3 valg.š. sezamo sėklyčių,
Šiek tiek manų arba kukurūzų kruopų kepimo skardai pabarstyti.
1. Nedideliame puodelyje mieles ištirpinti 60 ml vandens. Įdėti
cukraus arba medaus ir palikti pastovėti, kol viskas suputoja, tai yra
apie 5 minutes.
2. Supilti likusį vandenį, aliejų ir suberti anyžiaus sėklas (malto anyžiaus
miltelius), druską bei pusę visų miltų. Gerai išmaišyti.
3. Palaipsniui berti likusius miltus ir vis maišyti, kol ima formuotis
tešla. Tada ji išverčiama ant lengvai miltuoto paviršiaus ir minkoma
rankomis apie 10 minučių, kol tampa elastiška ir vienalytė.
4. Dubenį
patepti riebalais ir juose keliskart apversti tešlą. Uždengti rankšluoščiu
arba maistine plėvele ir palikti pakilti kambario temperatūroje, kol
padvigubėja, t.y. apie 1 valandą.
5. Tešlą
ištraukti iš dubens, gerai spūstelti, kad tešlos viduje esantis oras išeitų ir
padalinti į daug vienodo dydžio gabalėlių. Formuoti apvalias bandeles, visas
gražiai rikiuoti ant kepimo skardos ir vėl uždengus, palikti pailsėti 30 minučių.
6. Kaitinti orkaitę iki 220 laipsnių C.
7. Kiekvieną
bandelę subadyti šakute ar įpjauti skersai ir įstrižai,
"nuprausti" kiaušinio baltymu,
išplaktu su 1 arbat.š. vandens ir apibarstyti sezamu.
8. Kepti, kol gražiai paruduoja, panašiai apie 30 minučių. Išėmus iš
orkaitės palikti ataušti ir mėgautis.
No comments:
Post a Comment